Hm, pa onako sklon sam da se složim uglavnom, ali kad ti je do khm...
diskusije, aj da dam par kontri

Pre svega, ne verujem da je kada je zamišljao NW kao akustični projekat zapravo hteo da napravi DPP...tako da Tuomas nije napravio ono što je hteo tek sa DPP, pravio je ono što je hteo svo vreme. Mada u tom prvom trenutku Tarja jeste implicitno izvršila možda i ključni uticaj za zlatne godine benda (kažem implicitno, jer sigurno im nije ona rekla da pređu u metal).
Takođe po mom mišljenju DPP i Once su slični što se tiče albuma kao konceptualne celine, s tim što je na DPP ta priča još komercijalizovanija ali recimo Cadence, Whoever Brings i For The Heart, uz Amaranth i Saharu, pa i BBB daju prilično homogenu nit albumu (ne kažem da mora da se dopadne bilo kome

). Once ima homogeniju atmosferu ali takođe nema neku širu priču. Tu vrstu konceptualnosti pokazuje samo CC i mestimično WM, rekao bih...
Što se tiče nastavka DPP mene zapravo baš zanima, jer Tuomas još nije napravio dva slična albuma, a nisam siguran kako će sa Anette da uradi nešto dramatično drugačije...eventualno ako ode u neku malo atmosferičniju varijantu...svakako s te strane me baš zanima šta je iduće, ne verujem da ima petlje da skroz razvodni priču praveći DPP vol. 2
Za ljude koji imaju ft. Tarja znaju samo Tarjini fanovi, a ni njima nisu mnogo interesantni
I kao što mislim da je Tuomas inspirisan Tarjom uz muzičare koji su bili spremni da se povinuju njegovoj ideji
kombinacija koja je napravila NW, tako mislim i da Marcelo kao pojedinac nije kriv za razdor između Tarje i ostalih (već naprotiv, da su u jednom trenutku NW bili pravi ljudi na pravom mestu u pravo vreme, ali da nisu mogli dugo da opstanu kao ekipa, plus komplikacije sa menadžmentom), jer ponovo, grupa se zamalo raspala posle WM, kad su jedva i poznavali Marcela.
Slušajući Tarju uživo sam se pomalo razočarao, očekivao sam bolju izvedbu od nje, naročito na novijim koncertima NW, često izgleda kao da se i ne trudi (mada onaj njen solo koncert, Warm Up, od zimus je veoma pozitivan pomak dakle verovatno je problem bio u zamoru ili njenom manjku motivacije)...s druge strane Anette me je prijatno iznenadila u tom smislu - pokazala se apsolutno sposobnom uživo, naravno ne na školovan način, i bolje joj stoje DPP nego većina ranijih pesama ali recimo Sacrament mi se skroz dopada u njenoj izvedbi, i ima neku drugačiju snagu u glasu od Tarje, življa je, i da nije zauzela Tarjino mesto mislim da joj ni ti ne bi tako strogo sudio

Sad naravno da postoji dosta pesama koje ne može da izvede a ipak pokušava što je greška ali ne bih je toliko napadao...
U svemu ovome što se tiče lajv nastupa moram da naglasim, od Tarje se de facto očekuje više nego od Anette tako da kad gore kažem da sam imao pozitivniju reakciju na Anettin nastup nego na Tarjin, ne kažem da je Anette bolja ili sposobnija, jer naravno nije

A sad, naravno da je mistični NW polako prerastao u stadionski NW ali nije ni Tuomas baš toliko u tom fazonu, ima naravno momenata ali ume da bude i prilično banalan u iskazivanju svojih osećanja i koječega...tipa, el neko primetio koliko često koristi reč "whore"? 1000 pages of erased text, ovamo onamo, Evu da ne pominjem, nekako mi uvek hoda po ivici žileta između te neke mistične poetičnosti i neke patetične ljigavosti, što se doduše više i primećuje kad ga Anette peva, a i na DPP je reklo bi se više tih momenata nego ikad...
I da, sa ovim se skroz skroz ne slažem
Ne postoji bend na planeti koji moze da podnese Tarjin glas sem NW koji se RAZVIJAO sa Tarjom, kao ni pevacha koji moze da izdrzi emocije txta i prebaci ih u melodichne rechi kao Tarja koja se Razvijala sa njima...
niko nije nezamenljiv (mada ni NW ni Tarja još nisu našli pravu zamenu), na kraju krajeva, za nas to i ne treba da bude više nego bend, pevačica, i muzika, a ne velika srećna porodica koja više nikad neće biti to jer oni nisu više u ljubavi...mislim, to što su se razišli ne znači da neće praviti dobru muziku, možda jednog dana i bolju nego nekad (kad Tarja sazre autorski odnosno kad Tuomas reši da je skupio dovoljno love i da može opet da radi nešto ozbiljno)

Everybody relax