^ Њихове нове песме у мени буде једино гађење. Чак је и Марков глас јачи од Анетиног. Али, све се да волети када се хиљад пута преслуша (колико су само вртели на 202. у складу Nuclear Blast промовисања).
Ја се, зправо, не сећам да су ИКАД Nightwish толико рекламирали и промовисали као што је случај с DPP... Ахахахахахахаха.
И, мој коначан одговор на читаву ствар гласи
На почетку нису били метал већ су били у виду благе акустичне варијанте (што горенапоменута песма потврђује) коју су променили јер су открили да је бомбастичнији звук (на синтисајзеру) био далеко бољи. Ту имамо песме типа Wishmaster, Kinslayer, Devil and Deep Dark Ocean и тако даље.
Песмом Bless the Child је означио, а и у DvD-u "End of Innoscence" Туомас потврдио да је завршио с својим пређашњим стањем и да жели да ''иде даље''. Ту је, потом, уследио максимално комерцијални албум Once пре ког је био Singl Nemo који је пробудио пажњу јавности, што је Туомас и потврдио да му је био циљ, да буде хит радија. У томе је и успео, а већ од тада другачије ствари иду и имају другачији ток. У бенду настаје тензија, свађе и тако у круг да би Тарја, евентуално на крају, а под притиском свог мужа одлучила да полако али сигурно гради својствену каријеру.
Тај период, све оно што су имали од тада је обележено као нешто најбоље и због тога сам их волео и ценио без обзира што ми се неке песме не свиђају (али готово да су све одличне).
Туомас је променио свој имиџ, окренуо се к MTV-у (ЕЕЕЕЕЕг, wrong button my friend) и завршио с исказивањем ''свог ја'' већ се окренуо к обожавању ''својега ја'' јер му је ''слава ударила у главу'' или како је то непоновљиво рекао ''изгубио сам своју невиност, више нема враћања натраг''. . . Нови Nightwish јесте слушљив, али никад и никако не може носити натпис правог Nightwish-a. А још пева и онај басиста...ијао, вратите му цуцлу на пиво и пустите човека да хрче.