Propuštaš da opaziš da im je Imaginaerum, makar idejno ako ne i u konačnom skoru, među boljim albumima
Tuomas je uvek imao svoje uticaje odavde-odande, ali je takođe umeo jako dobro da ih kanališe - to i sada radi. Moglo bi se reći da nije nešto naročito trve metal, ali onda se svodimo na Oceanborn i Wishmaster, a i to ne mogu da ti obećam da bi se svaki metalac složio. Album je vrlo raznovrstan i vrlo energičan i dinamičan na način na koji većina NW albuma nije. Mada je to na nekim planovima i mana, fakat - na trenutke je suviše šizofren.
Ali je inspirisaniji i hrabriji nego što je odavno (možda ikad) bio. Ako za idući album odluči da ufokusira priču (na način na koji je bio fokusiran na OB/WM/CC), ja mislim da bi to mogao biti i masterpiece. A kad izbaciš Tarju i začiniš to sa DPP, to uopšte nije mali uspon. A Anet je odlično srasla i ovde zvuči skroz dobro (kao što je na DPP uglavnom nesnosna).
Na kraju krajeva, svi smo mi slabi na NW iz dana kada smo se vezali za njega, i kada je fakat zvučao mnogo drugačije, i imam utisak da malo zanemarujete mane starijih albuma, pa i Tarje, dok prenaglašavate slabosti novijih

Da se ne prisećam ljudi iz svog nekadašnjeg okruženja koji su se ritualno odricali grupe kao prodate još kad je izašao Nemo
A Tuomas čini NW posebnim, kao što uvek i jeste. Tarja je tu doprinela jer se našla na pravom mestu u pravo vreme, ali kao što su skoro svi stilski sledbenici Nightwisha (uključujući Tarjine solo albume) pokazali - zapravo je suština uspeha benda i u Tuomasu makar koliko i u njoj, ako ne više.
---edit---
I zar niste rekli nedelja?

Komplikovan svet...istražiću već šta ste smislili pa će vidimo...